WFAC 2010 nr2

WFAC 2010, Svante Källström

Invigningen var pampig värre. Alla skulle samlas före avmarschen och alla hade egen tysk flaggbärerska. Vi avtågade i bokstavsordning så svenskarna kom en bit bak. Vi hade en spanjor  närmast före oss och USA samt Wales var efter. Så började alla gå till trummornas samba eller va det nu var. Gatorna kantades av tusentals människor som applåderade hela tiden. På ett ställe var det stopp, där presenterades alla länder var för sig till musik. För spanjoren spelade man viva espanja och för oss svenskar blev det dancing queen med ABBA ! Så fick vi något att dricka, förädlad grappa och nåt krims krams runt handleden. Allt avslutades med långa tal på tyska och engelska.

Campingen vi bodde på är en historia för sig. Det bodde minst 300 skyttar där men det verkade campingvärden inte ha koll på. Alltså i Tyskland stänger man en bom för utgången på kvällen och denna bom öppnas igen kl 8 på morgonen. Men den stängs även mitt på dagen mellan halv ett och kl 2. Då invigningen började just kl 2 på eftermiddagen så hann jag inte ut riktigt då jag glömt av detta spektakel till tidsschema. Så bommen var stängd med hänglås då jag var fem minuter för sen . Vi hade minst en halvmil framåtillbaka å gå till tävlingscentrat, detta hägrade inte just då. Så hänglåset var inte igentryckt, jag öppnade bommen då en snubbe började bråka om stängnings tiderna. Om jag utelämnar svordommarna så blev det inte mycket sagt. Men jag skickade min vän den store tysken på 120 kg till receptionen på kvällen. Han kom tillbaka med ett leende och "no problem svante". Nu var det så att den s.k breifingen hölls kl 8 innan skjutningarna började å de som skulle till banorna längst bort var tvungna att åka ut senast kl 7. Stackars bomkillen hela hans värld måste ju ha rasat då ingen ville lyssna på honom... alla bara åkte. Men jag vet folk som  sov utanför campingen för att vara säkra på att inte bli inlåsta.

Tre av banorna låg på gångavstånd från campen, de andra två kunde nås via shuttlebus men då fick man gå tillbaka på kvällen då trafiken inte medgav bussfärder i de trånga gatorna i byn. Alla banor hade skräckinjagande namn för mig som är lite skraj på höga höjder. Eller vad sägs om observationsklippan, höga slottet, höga stenen, tysta dalen, samt velande båge. Mina tre första dagar hade jag gångavstånd till banorna men det hindrade inte att vi var ute i tio timmar per dag. Alla upplevde dag ett att de hade gått den tyngsta banan troligen för att det var första dagen och vi bara undrade hur vi skulle orka nästa dag. Vi var helt slut och ont överallt, det var faktiskt en hel del som bröt, framförallt äldre men även en del yngre som hade för framtungt att bära på. Vi blev utledda till målen varje dag och jag måste säga att dessa ledare oavsett hur grova de var så hade de en enastående kondition. Det började alltid med en rejäl uppförsbacke där många blev stående en stund för att hämta andan. Vi har ju en del utrustning att bära också. På slottsbanan var man tvungen att bära med sig matsäck för nästan hela dagen, vi sköt 22 mål innan vi fick käk att köpa, så det var tur man var förvarnad. Å andra sidan så låg klubbhuset nära på de andra banorna och där serverades det stek i fralla för 35 kr mums.

Några incidenter att nämna kan ju vara , en patrullkompis som sköt klockrent i en tall sedan han missat att lägga upp pilen på hyllan. Min egen miss i fel tavla på 32y men det blev bara en 3a så det gjorde inte så mycket. Då var det värre på animalrounden där jag lyckades att träffa en hyena på andra pil i kroppen trots att jag bara såg svart. Å så var det jörg´s kikare där bandet gick av så den rullade på högkant i femton meter rakt i armarna på Rudolf om han missat den hade den rullat 100 meter till. Hela dagarna var det uppehåll och lagom varmt sådär 25 grader men flera nätter ösregnade det vilket spädde på halkan i bergen. Å så var det tysken som tankat bensin och gick in för att betala men han pratade engelska trots att han var tysk! Själv kom jag på mig själv att tänka på tyska när jag stod och vinglade på ett brutalt nerförsmål. Så nog blir man påverkad av allt snacket alltid den saken är klar.

De kvällar vi orkade gå utan att halta, så gick vi till tävlingscentrat med underhållning- en kväll var det t.ex starboys- de spelade så högt att trummhinnorna möttes i skallen men med utmärkt låtval. Sista kvällen fredag alltså så var vi också där, men då hamnade vi vid ett ståbord med tyskar som vi känner så vi kom aldrig längre den kvällen. Där fick vi för första gången äta flammenkuche och det ska jag säga att det kommer vi att köpa igen så fort vi får chansen. Det blev mycket prata den kvällen så vi kom inte isäng förrän två på natten ( jag fick höra på morgonen att " you was so happy in the night") men det spelade ju ingen roll när tävlingen var slut.

Vi var sju svenskar på plats Kjell Eriksson tog ett brons i AMFU/vet och Mikael Ekholm knep bronset i AFSR mycket starkt gjort av dessa båda. Hur sydafrikanerna och proffsen bar sig åt för att nå så höga poäng står skrivet i stjärnorna, men skickliga är de. Jag konstaterade också att förr så använde bara toppskyttar avståndsmätare och vinkelmätare men det har nästan alla nuförtiden. Jag sa till österrikaren i min patrull första dagen - ja mig hjälper det inte för jag har andra problem ha ha ha..och med såna där grejor så får jag ännu mer problem. Tyskarna åker alltid till Dahn på påsk för att skjuta tävling i bergen där varje år, det brukar var sådär 500 st skyttar varje år. Så nu har de börjat som i rally, alltså man skriver noter. Så när vissa mål dök upp på wfac så hade man lutning och avdrag klara- smart.

Svante